Oh nee naar de dokter in het buitenland….

Hoe zit dat nu eigenlijk met doktersbezoekjes, of ziekenhuisopnames in het buitenland.
Bij alles wat we delen in deze blog spreken we uit eigen ervaring, dus we testen het voor jullie uit 😊

Breekt bij jou het angstzweet al uit wanneer je nog maar denkt aan terechtkomen in het ziekenhuis waar niemand jouw taal spreekt? Of heb je gewoon het idee dat er in andere landen geen gezondheidszorg bestaat.

WEL, vergeet vooral één ding niet, die dokters hebben meestal ook heel wat jaren gestudeerd om hun beroep uit te oefenen. Dus het komt wel goed!
Onze dochters zijn 3 avonturiers en helaas is de ene al wat onhandiger als de andere. Je ontdekt wel snel wie het meeste pech heeft.

Maar dat is dus geen excuus om thuis te blijven. Wat we wel hebben is een goede bijstandsverzekering.

Ik hoop echt dat er niks ernstig gebeurt op eender welke bestemming maar ‘better safe then sorry’. En helaas heb je dus niet alles in de hand.

Check zeker ook of het land waar je naartoe gaat gedekt is in eventuele lopende polissen. Landen als Canada en Amerika worden bijvoorbeeld vaak uitgesloten.

De GROOTSTE ANGSTEN:

  • Taal

Eén van de grootste angsten is de taalbarrière. En misschien wel de moeilijkste in de meeste gevallen. Kwetsuren zijn vaak voor de hand liggend en vragen weinig uitleg.

Je niet goed voelen of pijn die niet zichtbaar is is moeilijker uit te leggen in een andere taal. Geloof me, met hand en tand en de nodige gebaren kom je er wel. Mijn periode op de Griekse eilanden bracht heel wat doktersbezoekjes met zich mee, van valpartijen, langdurige bronchitis tot zelfs een ziekenhuisopname omwille van een bloedklonter. En ik ben er nog , fit en wel. En nee, de onhandige genen komen dus niet van mij, ik heb gewoon vaak pech ☹ Van wie de middelste dat dus hebben?

  • Waar naartoe? En hoe geraak ik daar?

Binnen Europa zijn de ziekenhuizen allemaal wel wat hetzelfde georganiseerd, dus iets minder verassingen. Toch kom je als toerist vaak in aparte faciliteiten terecht. Vaak zijn de privé ziekenhuizen iets kleiner en wordt ook zo de taalbarrière kleiner. Met wat gebrekkig Engels kom je al wel wat verder.

Buiten Europa is er in de privé ziekenhuizen meestal wel iemand die Engels praat.
Wist je trouwens dat heel veel hotels een dokter ter plaatse hebben zitten, dus verblijf je in een hotel ga dan zeker bij hen ten rade.

Met de taxi geraak je waarschijnlijk altijd het snelst bij de dichtsbijzijnde dokter of ziekenhuis.

  • Medicatie

In alle grote steden in Europa kan je apothekers vinden. De naam van datgene wat je zoekt is misschien wel een beetje anders, maar met wat google opzoekwerk kom je er wel.

Buiten Europa vertrouw je maar op de specialisten ter plaatse. In kleinere ziekenhuizen of privé faciliteiten krijg je meestal de nodige medicatie direct mee of zullen zij je wel verwijzen naar de dichtstbijzijnde apotheker. In heel wat landen kan je zelfs in de grote supermarkten al een basis apotheek vinden. Zo kan je in Amerika gewoon heel wat verkrijgen zonder voorschrift in de grocery stores.

  • Kostprijs

Doordat je vaak als toerist in privéklinieken terecht komt is het niet altijd duidelijk of de verzekering tussenkomt in alle kosten. Bij welke verzekering je ook bent, meestal is er een 24u/24u assistance. In noodgevallen gaan zij je dus het snelste kunnen verder helpen.

In sommige landen ga je ter plaatse de rekening eerst zelf moeten betalen om ze daarna terug te krijgen via de verzekering. Vraag dit misschien toch best ook even na zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Onze laatste ervaringen 😊

Bij onze rondreis in Thailand waren we net 10 minuten in het hotel gearriveerd toen Noa met haar kin op de glijbaan belandde.

Steristrips zitten sindsdien ook weer standaard in ons EHBO kitje maar in dit geval was er dus net iets meer nodig.

Daar sta je dan, in Khao Lak, het zuiden van Thailand. Wel, op minder dan 2 uur zaten we al terug aan het zwembad, 3 draadjes rijker, en alle zorgen waren weeral vergeten. Al moest ik bij de bevende hand van de arts toch even slikken, ging dat wel goed komen? Maar ik suste mezelf dan maar met de gedachte dat mijn priemende ogen voor wat stress zorgde en wilde vooral Noa op haar gemak stellen. Dat naaien van die 3 draadjes werd zo zorgvuldig gedaan dat ze er zelfs geen litteken aan overgehouden heeft.

Iemand van de receptie bracht ons naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en nadien verzorgde de dokter van het hotel elke dag de wonde. Meer dan everything O.K. of good good, heb je eigenlijk niet nodig om gewoon gerust gesteld te worden.

Buiten draadjes hadden we ook nog te kampen met een acute lumbago, een dikke buil na een nachtelijk valpartij. Toch hadden we nooit het gevoel dat we nergens terecht konden.

Dus veel emergencies op 1 trip maar op naar de volgende ervaring zeker.

7 GOUDEN TIPS bij ongevallen of ziektes op reis

  • Goede bijstandsverzekering
  • Vraag raad aan de receptie van het hotel waar je verblijft
  • Laat je bijstaan door de lokale bevolking, of gidsen
  • Vraag op voorhand na of je de rekening gepresenteerd krijgt of dit ineens met de verzekering geregeld zal worden
  • Neem in noodgevallen contact op met de 24u/24u assistance van jouw verzekering
  • Gebarentaal werkt altijd
  • Blijf vooral kalm, alles komt goed en je zal zien, achteraf ben je weeral een ervaring rijker.

Leave A Reply

Navigate